zondag 1 augustus 2010
The miracle of baking chapati
zaterdag 24 juli 2010
Een ding weet ik wel...
woensdag 14 juli 2010
Alles komt goed, schatje!
Live your life, this is your chance to change the world... now is the moment to shine ♥ |
dinsdag 22 juni 2010
The easy way out...
Mattheus 19:24 |
Ik zeg het jullie nog eens: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan. |
vrijdag 28 mei 2010
Its the same story everywhere, anytime..
We leven hier op de universiteit in een ware oase. Studenten zijn behoorlijk verwestert, je hebt nauwelijks het idee dat je van huis bent. Behalve dan dat je je af en toe realiseert dat je de enige blanke in de kroeg, eetzaal of kantoor bent. De paden op de universiteit worden netjes bij gehouden, zo af en toe verschijnen er nieuwe plantenbakken en het gras wordt wekelijks gemaaid. Er is eten in overvloed in de eetzaal en als je een keer geen zin hebt in het gebruikelijke eten dan ga je naar een van de restaurantjes in het dorp, je maakt een salade of je eet instant noodles. Het vertier: films kijken bij iemand op de kamer, dansen tot diep in de nacht, picknicken op de heuvel (wat we in Nl in koor een berg zouden noemen), salades creëren met alles wat je hebt en gewoon hangen, dansen, kletsen en foto’s maken op kamers van mensen.
In het dorp is het leven anders, puur en eenvoudig en goed. Regelmatig komen Emma en ik intens blij terug van de familie die we vaak bezoeken. We zien hoe ze om elkaar geven, hoe de kinderen zich vermaken met een balletje gemaakt van plastic zakjes, hoe ze ons hun beste vrienden noemen, we zien hoe trots ze zijn op hun tuin, de oneindige zorg en liefde voor elkaar en hoe alles zal gebeuren als God het wil. Verderop in het trading centre werken mensen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om hun waar te verkopen in zelf getimmerde kraampjes en winkels waar kaarsen branden als de stroom is uitgevallen. Boda boda’s crossen het straatbeeld door zo nu en dan en toeteren al dan niet terecht. Om de situatie nu zorgeloos te noemen, nee. Zorgen zijn van een andere aard, het gaat om gezond zijn en overleven. De liefde en waardering voor dingen maakt het leven goed en kan alleen bedreigd worden door ziekte of dood. Zo intens blij als we soms terug komen van de familie zo gefrustreerd komen we andere keren terug. De problemen stapelen zich op en de situatie lijkt zo reddeloos.
Een voorbeeld, de moeder van Jonah, Flora, Owen en John liet haar kinderen achter bij grootmoeder om te hertrouwen in een stad 1 uur verderop. Owen ontvangt nu geen borstvoeding meer, maar een weinig voedzame pap. Baby Gadaffi, vorige week bijna gestorven aan malaria, nu weinig energie en kan geen borstvoeding meer ontvangen van zijn moeder want die lijdt op het moment ook aan malaria. Moeder van Gadaffi heeft geen geld voor deugdelijke medicijnen dus gaat op zoek naar goedkopere alternatieven, zo krijgt ze pijnstillers… En toch al klinkt het nu zo somber, ze zijn gelukkig ze genieten van elkaar, van de kleine dingen. Zo lang ze gezond blijven hoeft er niet veel te veranderen aan hun leven, maar die eerste conditie is duur, te duur voor ze. Wanneer ze over baby Gadas praten die er fijn gezond uit ziet, zeggen ze in koor: Gadas is a happy man. En het is zo verdrietig dat dit niet een extreem geval is, zoals deze familie zijn er nog duizenden in Uganda. Naast gezond zijn is onderwijs natuurlijk ook iets waar ze naar verlangen, maar school fees… Money, Money is the problem zeggen Waswa en Cato aldoor. Maar het is eigenlijk net als overal op de wereld, mensen denken dat ze hun rijkdom verdiend hebben en zien het niet als genade, iets wat ze uit kunnen delen. Maar waar kun je beginnen als je een band hebt gekregen met de familie en er nieuwe problemen opduiken iedere dag? Misschien kun je nu een malariakuur betalen voor ze en wat voedzaam eten voor ze kopen, maar als we weg zijn komt alles gewoon weer terug. En dan kennen wij alleen de situatie van een familie, zo zijn er nog veel meer."
donderdag 27 mei 2010
Vrije dagen dramatiek
Running on valeriaan kan ik de hele wereld aan.
Valeriaan rustgevend en opbeurend, hmmh. Zoals ik in de introductie al schreef zit ik momenteel vrije dagen uit in afwachting van feedback van mijn scriptie. Een scriptie met zorg en toewijding geschreven, van Uganda naar Nederland en terug, en helaas weer terug. Anderhalf jaar zwoegen en reiken naar dat wat je nog net kunt. Interviews met toffe jongeren in Uganda, beleidsanalyse vanaf een bureautje in de zogenaamde ivoren toren van de nieuwbouw in onze faculteit en zoveel meer dingen, maar daarover later meer, misschien. En nu is het daar, op het bureau van mijn beoordelaars. Gewoon omdat het kan is er prompt een derde beoordelaar in het leven geroepen omdat het hem interessant leek en hij er veel vanaf weet. Nou dat zal em nog bezuren, 180 pagina’s maar liefst telt mijn scriptie. Ja letters noch regels zijn gespaard, maar zoals ik mijn eerste beoordelaar geruststelde ‘het zijn 180 pagina’s puur leesplezier’.
Nu maar afwachten. Naast gehoorzamen aan mijn eerder beschreven sollicitatiedrang doe ik van alles. Vier hele vrije dagen is het gelukt om gewoon te genieten, rust, vrijheid, high tea-en en lunchen in het park. Zelfs schoonmaken en handwasjes gingen van harte. Na die vier dagen begon de paniek en realiseerde ik me dat die vrijheid helemaal niet zo leuk is, ik moet meer doen ik moet me nuttig maken! Paradoxaal genoeg traden toen dagen aan van slapen en hangen bij mijn ouders. Vervolgens probeerde ik het gat wat was ontstaan na het inleveren van mijn conceptscriptie op te vullen met het schrijven van samenvattingen en sollicitatiebrieven. Daarna bedacht ik me opeens dat mijn ov nog even benut moest worden en zo reis ik van Delfzijl naar Hoogeveen en van Den-Haag naar Hoogezand. Ondertussen mijn level nut-gevoeligheid wat opgehoogd door hulplijnen via facebook op het gebied van Excel. Ook het starten van deze weblog is een product van mijn vrije dagen problematiek en nieuw verkregen energie van de valeriaan.
Niets doen is gewoon niet mijn kopje thee, nee. Eén van mijn lieve vriendinnetjes suggereerde dat ik eens moest gaan lezen. Nou, dat heb ik eens geprobeerd maar gezien mijn hersenen nogal behoefte hebben aan een hoge hoeveelheid prikkels is een boek niet voldoende. Nu gaan televisie kijken, facebook, een web-log schrijven en hyves best samen. Maar probeer dat alles maar eens te doen tijdens het lezen van een boek. Ik mag dan een vrouw zijn, maar dat gaat niet lukken. Volgens mij is dat overigens ook helemaal niet de bedoeling van lezen, dat is lekker rustig, even naar een andere wereld én ondertussen bruin worden als je de mazzel hebt dat de zon schijnt. Helaas dat lijkt te veel op niets doen, en dat is niet aan mij besteedt.
De andere dingen die ik tot nu toe doe ik mijn vrije tijd bevallen zeer goed en afgezien van de kosten die gepaard gaan met een aantal van die zaken, beschouw ik het als machtig mooi tijdverdrijf. Ik doe eindelijk weer eens wat ik altijd al wou. Naast natuurlijk de vastigheden die ik eens rigoureus in het leven heb geroepen nadat ik had bedacht dat ik geen leven meer had. Die vastigheden zijn trouwens een mooie combinatie van dingen. Zo hebben we daar computerles geven in het buurtcentrum, zumba lessen volgen op de dansschool en een geneesmiddelen onderzoek waarbij er zo langzamerhand een soap ontstaat met mijn eicellen als hoofdpersonen. Nu vraag je je misschien af, wat is de dramatiek aan die vrije tijd? Dat zit em eigenlijk in het feit dat ik niet niets kan doen, zodra ik een dagdeel niets op het program heb staan is dat dagdeel eigenlijk verprutst naar mijn idee en moet ik iets. Het is nooit goed, ik weet het, maar geef mij maar weer een nieuwe uitdaging! Of vergezel mij in het doorbrengen van de komende vrije dagen, dat mag ook. Ach eigenlijk is dramatiek ook maar relatief. Eigenlijk is het leven wel mooi op het moment.
dinsdag 25 mei 2010
Sollicitatie-drang
Ik behoef geen stok achter de deur van de sociale dienst. Nee, ik voel de druk tot solliciteren en werken al sinds jaar en dag. Tijdens het schrijven van mijn scriptie hou ik angstvallig vacaturesites in de gaten en solliciteer van gekheid op managementfuncties waarbij de functievereisten van 5 jaar managementervaring waarschijnlijk toch echt niet overdreven zijn. Sollicitaties naar Vietnam, Kenia, Uganda, Den-Haag, Utrecht, Tolbert… alles kan en alles moet volgens mijn drang.
Twee keer heb ik nu het gevoel gehad dat het mijn baan was, dat ik wel de perfecte kandidaat moest zijn, want die vacature schreeuwt naar mij, smachtend roept het mijn naam. Maar blijkbaar dachten zo’n 50 tot 100 anderen dat ook. Hallo, wie is er nu bereid om binnen twee maanden naar Vietnam te verhuizen… nou 50 anderen dus waaronder iemand met meer ervaring, sigh.
Sudan is de tweede en zit nog in de pijpleiding, dus wie weet. Ondertussen bedenk ik vast hoe ik onopvallend blijf in Sudan, gezien de reisadviezen. Ik ga van de week alvast even langs bij de lenzenexpert om te vragen of er kleurlenzen op sterkte zijn. En ik zal even goog-len naar hoofddoekjesknoop technieken en zal hoofddoekjes-Nederland aan een observatie onderwerpen om op de hoogte te blijven van trends. Geen Sudanees die door heeft dat ik een blondine uit Nederland ben. Misschien toch eerst die brief maar eens afschrijven..
Gelukkig is er altijd nog plan b, onderzoeker worden, al heeft plan b ook nogal wat haken en ogen, met name financiële haken en ogen. Dus een heel sterk plan b is het ook weer niet. Plan c is een nogal pragmatisch plan, geld verdienen met baantjes in de kas, als schoonmaker of, jaja, desnoods in een callcenter. Plan c is fijn gezien de zekerheid en mogelijkheden tot sparen wat weer een uitweg biedt in vrijwilligerswerk in het buitenland.
Het mooie van dit betoog is dat het eigenlijk in een zin te vernietigen is, een zin waarin ik ook nog echt geloof ook, maar die tot op heden weinig invloed heeft op mn onderbewuste… (iets met ijsbergen, cognities en gevoelens enzo.. ). Die zin is:
ps Mattheus 6: 25-34